Tyrokafteri - Kokkini | 1hodina | předkrm | 6 porcí |
Fetu dáme do mísy s vodou, tak aby byl sýr celý ponořený a necháme cca 15 minut - tím se sýr zbaví slanosti. Řekové tomu říkají - xalmirisma (odsolení). Pak sýr nakrájíme na asi 2 centimetrové kostky.
Na pánvi rozehřejeme na mírném ohni olivový olej, přidáme nahrubo nakrájenou červenou papriku, jádřinců zbavené feferony a osmahneme, pravidelně mícháme. Paprika musí změknout, nesmí ale zhnědnout. Pánev odstavíme a necháme vychladnout.
Nakrájený sýr spolu s celým obsahem pánve, jogurtem, octem a uzenou paprikou rozmixujeme.
Tyrokafteri musí být krémově hladké.
Přidáním jogurtu lze ještě zredukovat případnou slanost pak už jen přizdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.
Ingredience:
- řecký sýr Feta 250g (ideální je uleželá)
- olivový olej 1 lžíce
- červená paprika 1 ks (cca100g - kapie, Ramiro...)
- červené chili papričky 1-2 ks
- řecký jogurt 2-3 lžíce
- červený vínový ocet 1/2 lžičky
- sladká uzená paprika 1 lžička
- pažitka
Kalí óreksi!