Musaka | 2.5 hodiny | hlavní chod | 6 porcí |
Lilky oloupeme, podélně nakrájíme na 0.5cm tlusté plátky, osolíme a necháme asi 30 - 40 minut odležet/vypotit - poté osušíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky/kolečka tlusté 0.5cm a vaříme 8 až 10 minut v osolené vodě do poloměka.
Rajčata nakrájíme na kostičky a v rendlíku 10 minut dusíme. Odstavíme a vmícháme rajčatové pyré, oregano a petrželku.
Cibuli i česnek oloupeme, nakrájíme hodně nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme maso a za občasného promíchání ho opečeme. Pak přimícháme rajčatovou směs, podle chuti sůl a černý pepř. Dusíme zhruba 10 - 15 minut.
Odleželé lilky postupně opečeme na oleji a klademe "okapat" na podnos ev. osušíme. Čím méně oleje na nich zůstane tím lépe, počas přípravy celé musaky je dobré olejem opravdu hodně šetřit.
Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme hrubou strouhankou. Na dno rozložíme polovinu plátků brambor které osolíme poprášíme jemně skořicí a jako další vrstvu opečené plátky lilku.Vše zasypeme masovou směsí. Na maso pak opět navrstvíme zbylé plátky brambor (opět sůl a trocha skořice) a na závěr lilek.
Naplněnou mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut při 160 °C.
BEŠAMEL - Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a připravíme si světlou jíšku. Přilijeme ohřáté mléko (cca 50-60°C), krátce provaříme a necháme vychladnout. Do vlažné omáčky vmícháme ušlehaný žloutek, rozdrobený sýr, nastrouhaný muškátový oříšek a podle chuti sůl a bílý pepř. Občas promícháme.
Po 45 minutách mísu vytáhneme a musaku zalijeme bešamelem. Zvýšíme teplotu na 200°C a ještě 30 minut zapékáme. Poté co vypneme troubu necháme ještě dalších 10 až 15 minut dojít.
Ingredience:
- rajče 2 ks
- olivový olej
- žloutek 1 ks
- střední cibule 1 ks
- lilek 1 ks (cca 550-650g)
- řecký sýr (Feta) 150g
- plnotučné mléko 300ml
- mleté hovězí maso 350-400g
- česnek 5 stroužky
- velké brambory 5 ks
- rajčatové pyré 1 konzerva (200ml)
- máslo 50g
- sušená petržel 1 lžička
- oregano 1 lžička
- muškátový oříšek ½
- hladká mouka 4 lžičky
- mletá skořice
- sůl
- pepř černý
- pepř bílý
Kalí óreksi!