Melitzanosalata | 1 hodina | předkrm | 4 porce |
Lilek omyjeme, osušíme a pěkně tak jak je ho celý zabalíme do alobalu. Dáme ho do trouby předehřáté trouby na 200°C péct asi tak 40 až 50 minut. Na posledních 10 minut pečení ještě přidáme opéct také celé oloupané stroužky česneku.
Po upečení - ještě za tepla lilek oloupeme a nakrájíme, vidličkou pak spolu s česnekem rozmačkáme.
K rozmačkané směsi přidáme citronovou šťávu, olivový olej a mixujeme do hladka
Na závěr vmícháme sezamová semínka a ochutíme solí a pepřem.
Necháme alespoň 2 hodiny v chladu uležet.
Papriku a nať hladkolisté petržele nakrájíme na drobno a nasypeme na pyré těsně před servírováním.
Ingredience:
- lilek 1 ks (cca 300g)
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 5-6 stroužků
- citrón 1/2 ks
- sezamová semínka 1 lžíce
- sůl
- mletý černý pepř
- červená paprika 1 ks
- petrželová nať 1 svazeček hladkolisté petržele
Kalí óreksi!