Keftedes | 1.5 hodiny | hlavní chod | 4 porce |
Palici česneku přeřízneme na polovinu, tu horní dáme do středu zapékací misky a zbytek dna pokryjeme na tenká kolečka nakrájenými rajčaty (měly by to být zhruba dvě vrstvy).
Připravíme si masovou směs - mleté maso, pár kapek citrónové šťávy, na drobno nakrájená cibule, oregano - 1/2 lžičky, skořice, bazalka, vejce, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Vytvoříme kuličky asi tak velikosti ping-pongového míčku, nebo ještě o kousek menší. Lehce obalíme v mouce a zprudka osmažíme ve větším množství oleje.
Osmažené kuličky přendáme do zapékací misky a poklademe na nakrájená rajčata.
Spodní část palice česneku oloupeme a propasírujeme. Smícháme s vínem, oreganem - 1/2 lžičky citronovou šťávou a nakrájenými sušenými rajčaty. Směs nalejeme do zapékací misky.
Přikryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 45minut. Odstraníme alobal, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ještě cca 10 minut a ještě dalších 15minut necháme ve vypnuté troubě dojít.
Ingredience:
- mleté hovězí maso 500g
- cibule 1 ks
- vejce 1 ks
- olivový olej 50 - 80ml
- citrón půlka
- česnek 1 palice
- červené víno 150ml
- rajčata 4 ks
- oregano 1 lžička
- bazalka 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- tvrdý strouhaný sýr 50g
- sušená rajčata 4 ks
- sůl
- mletý černý pepř
- hladká mouka
Kalí óreksi!