Keftedakia | 1+1 hodina | hlavní chod | 6 porcí |
Brambory nastrouháme na hrubo a vymačkáme z nich vodu.
Vezmeme jednu cibuli a tu na hodně jemno nakrájíme (opravdu na hodně drobno), přidáme maso, propasírovaný česnek, bazalku, oregáno, tymián, sůl, pepř a vejce. Vše zakápneme pár kapkami citrónové šťávy a promícháme.
Směs necháme cca 1 hodinu odpočinout.
Pak uhňácat placky velikosti dlaně (z uvedeného množství jich má být cca 6ks) a zbývá už jen smažit na olivovém oleji (stačí ten z pokrutin, není nutný panenský) Teplota na středním stupni.
Podklad pod karbanátek: Na jemno nakrájená cibule spolu s nasekanou petrželovou natí (objemově tak 1:1) se promíchá. Směs rozprostřeme na talíř pod maso - asi dvě lžíce na porci
Jako příloha jsou prima opékané brambory (na kolečka - to je to správné řecké) a lžíce Tzatziků.
Ingredience:
- mleté maso 500g (hovězí, nebo směs vepřového a hovězího)
- brambory 2 ks - středně velké
- olivový olej
- česnek 2 stroužky
- citrón půlka
- cibule 2 ks - velké
- vejce 1 ks
- bazalka 1 lžička
- oregano 1 lžička
- tymián 1 lžička
- petrželová nať
- sůl
- mletý černý pepř
Kalí óreksi!