Jemista | 2.5hodiny | hlavní chod | 4 porce |
Rajčata u stopky seřízneme a vydlabeme, papriky zbavíme stopek a jádřinců.
Cibuli i česnek oloupeme, nakrájíme hodně nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme maso a za občasného promíchání ho opečeme. Pak přimícháme nakrájenou dužinu a vršky rajčat, vodu, rozdrcené nové koření, skořici, podle chuti sůl a černý pepř. Dusíme zhruba 30 minut, poté přidáme propranou rýži a ještě asi 15 minut podusíme. Směs nesmí být řídká.
Směs odstavíme, vmícháme nasekanou petržel a mátu.
Vydlabaná rajčata a papriky pak touto směsí naplníme až po okraj a poklademe na olejem vymaštený pekáč nebo zapékací mísu.
Naplněnou mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut při 200°C.
Maso vykukující z rajčat a paprik posypeme strouhaným sýrem a dáme ještě na 5÷7 minut zapékat.
Ingredience
- rajče 4 ks (velké a sladké)
- paprika 4 ks (bílá nebo zelená špičatá a "tenkostěná" paprika)
- olivový olej 2-3 lžíce
- voda 250ml
- střední cibule 1 ks
- mleté hovězí maso 250g
- česnek 4 stroužky
- rýže 200g
- petrželová nať 1 svazeček
- máta 1 snítka
- mletá skořice 1/4 lžičky
- strouhaný tvrdý sýr 2 lžíce
- sůl
- pepř černý
- nové koření 3 kuličky
Kalí óreksi!